Pradas lätta vår

Miuccia Prada inleder vårvisningen i Milano med boxiga plagg i styv duchesse med råa kanter. Därpå övergår hon till mer lättviktiga diton, shorts och jackor med fototryck av strandmotiv. Även accessoarerna är som gjorda för strandliv i transparent plast - gärna med ett tillägg av kristaller.
Sportelementen finns som alltid där, liksom den lilla pufftrosan och de raka kapporna. Och visst kan man ana att Miuccia flyttat med delar från sommarens herrkollektion till dam, det massivt grå och de råa kanterna skvallrar därom. Helheten är aningen splittrad men inte mindre attraktiv för det. KA

Bilder: style.com

Jenny Wilson till Modegalan!

Fina sångerskan Jenny Wilson ska uppträda för oss på Modegalan i Blå Hallen den 11 november. Senaste gången Habitredaktionen såg den kreativa och alltid karismatiska sångerskan var på Popaganda-festivalen på Eriksdalsbadet i Stockholm i augusti och det var fullkomligt magiskt med en Jenny i fin kaftanliknande klänning i kleinblått med enorma ärmar. Vi hoppas att hon lyser så i Blå Hallen också. För den totala förpeppen för kalaset lyssna på nya skivan Hardships eller gå in på www.jennywilson.net eller www.myspace.com/goldmedalrecordings PH
Bild: Eivin Vogel-Rödin

Gästdesigner Annie Leibovitz

Superfotografen Annie Leibovitz, som det stormat om rejält i år på grund av ekonomiska trubbel, har ritat en specialväska åt Louis Vuitton som sedan ska auktioneras ut på Sotheby´s i London i november. Leibovitz är en av sex personer som designat en specialväska, en ryggsäck i fotografens fall, och pengarna från auktionen tillfaller Röda Korset som likt Vuittons verkstad i Asnieres fyller 150 år i år.
Det är ju dock inte först gången som Annie Leibovitz arbetar med Vuitton, hon är ju fotografen bakom modeföretagets kampanjer med bland andra far och dotter Coppola, Mikhail Gorbachev, Sean Connery och Keith Richards.PH

Clarks ökenkänga 60 år

Till 60-årsjubileet av ökenkängan har Clarks Originals tagit fram sex nya modeller, en för varje årtionde, tre för dam och tre för herr. Här kommer två favoriter:
Ovanstående känga representerar 1960-talet. Det sirliga Paisley-mönstret från anrika Liberty speglar årtiondet perfekt.Klassisk Harris tweed. Materialet framför alla andra för herrar i 1950-talets England.
KA

Burberry Prorsum draperar

Draperingar och knutkonstruktioner gör Burberry Prorsums vår feminin. Fokus hamnar kring axel- och lårparti. Att hösten är en mer passande tid för detta i grunden ytterplagg-drivna företag bekräftas här med en kollektion som är behaglig i uttryck men inte mycket mer än så. Färgskalan innehåller den typiska Burberry-beige nyansen, ljusa pasteller och ett tilläg av silver.  
För att fira London Fashion weeks 25-års jubileum bytte Burberry Milanos visningsvecka mot hemmaplan igen. KA 
Bilder: Style.com

Grattis Gant!

Gant firar 60 år i modets tjänst i år och i morse, onsdag, startade firandet med att ge bort födelsdagspresenter i form av skjortor som generöst hängts ut på torkvindor i Humlegården i Stockholm. Firandet fortsätter i helgen i några utvalda butiker där det bjuds på tilltugg och fina erbjudanden. Gant grundades 1949 av ukrainske Bernard Gant som då började tillverka skjortor under eget namn.
För att fira de många framgångsrika åren finns nu också en limiterad skjortkollektion ute i butik nu som består av sex herrskjortor och fyra damditon inspirerade av favoritskjortor ur arkiven.PH


Bild: Gant

Londons stickdrottning

Louise Goldin använder sig av stickat som vore det ett vävt tyg. Plaggen viks, plisseras och draperas med lätt hand och känslan är allt igenom modern.
Av den påstådda inspirationen från Richard Avedons reklamkampanjer för 1990-talets Versace märks inte mycket. Måhända är det den pastelliga färgskalan, mixad med guldlurex som härrör där från.
Förutom det egna märket har den Central Saint Martins-utbildade designern påbörjat ett samarbete med det kashmir-baserade varumärket Ballantyne. Ett samarbete som förväntas pågå åtminstone fram till hösten 2010. KA
Bilder: Style.com

Jean Paul Gaultier för Target


Åtminstone om vi ska tro skvallret så är Jean Paul Gaultier nästa man att göra en liten kollektion för amerikanska modelågbudgetkedjan Target. Företaget lägger dock locket på och yppar inte ett ord mer än ” att de beundrar hans arbete och fantastiska estetik” till Womens Wear Daily som skvallrar. Om Gaultier är näste man så är han i gott sällskap med inga mindre än Alexander McQueen och Anna Sui som bland andra samarbetat med kedjan.PH

Mjuk skinnmadame

Visst kan vi fortsätta med skinn till våren men då ska det vara stilfullt och elegant. Rocktrashiga brudar känns liksom inte så spännande längre. KA


Phillip Lim, bild Style.com

Fashionabel dans

Danskompaniet Michael Clark Company kommer till Stockholm och Dansens Hus för två föreställningar i början av oktober. Det nya verket tar sitt avstamp i musik av David Bowie, Iggy Pop och Lou Reed och beskrivs som ett försök att skapa den perfekta dansen till en perfekt låt nämligen Bowies Heroes. Michael Clark har gjort sig känd för sina samarbeten med musik- och inte minst modepersonligheter. Han har gjort koreografi till Alexander McQueen ett flertal gånger och mest minnesvärd är den sagolika visningen för McQueens vårvisning 2004 där modeller och dansare ”uppträdde” på Salle Wagram i Paris koreograferade av Clark. Två veckor av repetitioner låg bakom den visningen som inspirerats av Sydney Pollacks depressionsdrama They shoot horses, don´t they?
Michael Clark samarbetade också med mångsysslaren och ikonen Leigh Bowery som gjorde kostym till flera av Clarks koreografier. Michael Clark Company dansar i Stockholm den 2 och 3 oktober på Dansens Hus. Mer information finns på www.dansenshus.se och www.michaelclarkcompany.com PH


Michael Clark
Foto: Richard Haughton


Foto: Jake Walters


Foto:Style.com
Modellen Karen Elson på dansgolvet under McQueens vårvisning 2004Marc Jacobs vår

Förra vårens lite strama Mary Poppins-dam ersätts av en mer romantisk geisha-lik dito 2010. De eklektiska stilövningarna bara fortgår... KA

Vår 2010:

Bild: NyMag

Vår 2009:

Bild: Style

Toms parallella karriär


I dag är det upp till bevis för forne Gucci-designern som filmmakare när första filmen, beskriven som en lågbudgetfilm, ”A Single Man” visas på filmfestivalen i Venedig. Filmen som är baserad på en novell av Christopher Isherwood utspelar sig i Los Angeles under tidigt sextiotal och handlar om en brittisk litteraturprofessor som brottas med sin partners plötsliga död.
”Människor som inte känner mig väl kommer att bli förvånade när de ser filmen. Den visar en annan sida av mig-inte den som människor ser. Jag är faktiskt mer seriös, romantisk och existensiell, säger Tom Ford till Womens Wear Daily.

Och även om han verkar ha varit och petat i det mesta när det gäller filmen-han har regisserat, skrivit manus och samproducerat filmen- så är filmens kostymör en annan, nämligen Madonnas stylist Arianne Phillips. Phillips har varit Madonnas stylist sedan Ray of Light-tiden, en evighet, men också gjort kostym till många filmer däribland Walk the Line, Hedvig and the angry inch och The People vs. Larry Flynt. Något som då skulle kunna tona ned rykten i modepress som ju gjort gällande att Tom Ford skulle börja designa en damlinje. Men vem vet, Tom Ford har ju deklarerat att filmskapandet inte är en ersättnings- utan bara en parallellkarriär och att det finns många likheter.
Ford har trotsat allt designat en av huvudrollsinnehavarnas, Julianne Moore, röda mattan-kläder, både till premiären i Venedig i kväll och till en visning i Toronto till veckan.PH

2 x Paul Smith


I veckan blev det känt att den brittiska designern Sir Paul Smith är hedersgäst när Furniture Fair och Northern Light Fair drar i gång i februari nästa år. Inget dåligt val och som det också skrivs i meddelandet ” Vi vill visa på gränsöverskridandet mellan olika designgenrer; mode, inredning och möbler, att inredningsvärlden hittar inspiration i modevärlden är tydligt i dag. Vi vill också lyfta fram betydelsen av den genomtänkta profileringen som Paul Smith visar i sina butiker”.
Och som av en händelse har även designerns modevarumärke nu tillägnats en egen yta på Nk:s plan två i Stockholm med 100 kvadratmeter där Paul Smiths herrlinjer, accessoarer och skor ryms.

Pernilla Hansson


Chanels snörmakerska

Den franska serien ”Modehuset Chanel” som går på SVT på onsdagar är alltigenom fantastisk. Att följa couture-sömmerskornas arbete på Rue Cambon i Paris är så kittlande att det får mig att le och häpna under precis hela de halvtimmeslånga avsnitten.
"Bonjour Karrrl"
"Bonjour Karrrl",
hälsar sömmerskorna i kör när monsieur Lagerfeld kommer på besök. Nya skisser presenteras och det är bråttom bråttom att ta fram toiler som på väldigt kort tid ska bli till färdiga couture-plagg.
Igår kväll fick vi följa med hem till den hårdnackade snörmakerskan Raymonde Pouzieux som har tillverkat kantband åt Chanel sedan 1947.
Trots att Chanel har skickat flera lärlingar till Raymonde har ingen lyckats lära sig hantverkets hemligheter.
Säkert för att hantverket är så komplicerat men kanske också för att madame Pouzieux är så kärv och otålig.
"Jag tänker inte vara trevlig",
öppnar hon med när fototeamet och ett bud från Chanel kommer på besök. Hon mjuknar ett tag, ska förklara arbetets gång, blir otålig på nytt… Det hela är väldigt rörande. KA


Två avsnitt av serien återstår, om du har missat något så ligger de på SVT Play (Det första till den 26 september, så skynda).Topshop hjärtar Christopher Kane

Den 23 september landar Christopher Kanes tredje kollektion för Topshop i butik. Nyaste nytt för säsongen är ett tillägg av skor och accessoarer. Stora läderväskor är täckta av spegeldetaljer (en dekor som återkommer i flera av plaggen), och stora hängande lädertoffsar. Lägg därtill en högklackad sko och en moderniserad variant av Chelseastöveln med stilettklack.
Hela kollektionen har ett etniskt tilltal, i kombination med en mer klassisk och ren silhuett. KA

Filippa K:s färgstarka vår

Nu drar vi igång Habitbloggen med buller och bång efter en tids vila. Här kommer ni att kunna följa redaktionens arbete, tankar och reflektioner kring modebranschens väl och ve.
Vi börjar med en kort rapport från morgonens modeutflykt till Filippa K:s huvudkontor på Söder Mälarstrand i Stockholm. Filippa höll en personlig presentation av vårkollektionerna 2010 för en nätt samling press.
– Egentligen kan man sammanfatta våren med de tre orden färg, axlar och ränder, börjar Filippa.
Färg går igen på både dam och herr och Filippa berättar om en bild på Don Johnson från tv-serien Miami Vice, mitten av 80-talet, som en inspirationkälla.
– Jag tycker även att man kan se en Chanel-känsla i kollektionen, säger Filippa och påpekar att hon verkligen är del i den allomfattande Chanel-febern som just nu råder.
Tunn kavajjacka med silverpaljett till tvärrandig trikåklänning.


Ränder på både ledden och tvären. Det fina halsbandet som skymtar är specialgjort för dagen av stylist Robert Rydberg.


Filippa berättar att hon åter är förtjust i den lite bredare slipsen för herr. Här blandas tvärrand med rutor. Chinos är fortsatt stort hos Filippa K och kommer i en mängd modeller och färgställningar.


Kavajen är ett av vårens nyckelplagg, gärna med tydligt accentuerade axlar. Här bekräftas också att skyhöga klackar med fördel ersätts med platta skodon. De flesta damensembler presemterades tillsammans med ballerinor med lätt avsmalnad tå. 
Katarina Angelin

RSS 2.0