Nytt från The Local Firm

 


 

The Local Firm adderar skor till sin kollektion för våren. Den första modellen som lanseras är en mjuk herrloafer i mörkgrått, slipat kalvskinn, som till att börja med kommer att säljas hos Jus, Paul & friends, NK, Aplace PUB och Propaganda Store.

Och på tal om breddning av varumärket, för ett år sedan besökte Habit duon bakom TLF, Richard Hutchinson och Axel Nyhage, i designstudion på Hagagatan i Stockholm. Vi pratade designprocess och inspiration och inte minst, framtidsplaner. En önskan om nya produktgrupper nämndes. Duon berättade att det ständigt pågår diskussioner om en utökning av varumärket och på önskelistan stod bland annat en parfym i eget namn. Framtiden för TLF blir onekligen spännande att följa. KA


Gant visade Rugger

På torsdagskvällen hade Gant en fin presentation av kommande hösts Rugger-kollektion. En fiktiv lägenhet hade inretts på Norrtullsgatan i Stockholm komplett med vardagsrum, kök och sovrum där modeller i fina höstkläder spelade spel och slappade i soffor. Ansvarig designer Christopher Bastin höll en presentation och visade en kort film om höstens kollektion.
Nästa vecka öppnar Gant en renodlad butik för just Rugger-kollektionen på Bleeker Street i New York.PH
Så här ser Gant Rugger för hösten 2010 ut.


Oscar Jacobsons föryngring

I vår inleder Oscar Jacobson ett samarbete med den Stockholmsbaserade butiken Nitty Gritty. En exklusiv kollektion med en club blazer, två kostymer och en byxa har tagits fram. Plaggen finns i tre färgställningar och tygerna är framtagna av italienska och brittiska vävare. 
Plaggen kommer att säljas hos Nitty Gritty och i Oscar Jacobsons egna butiker från mitten av mars. Kostymerna kostar från 4 995 kronor, byxorna 1 195 kronor och club blazern 3 495 kronor. 
Tilltaget är en del av den förändringsprocess som Oscar Jacobson just nu genomgår. I höst lanseras två nya koncept, Sartorial Leisure (en kollektion med en workwear-betonad känsla med ett tillägg av skräddade detaljer) och Luxury Collection (klassiskt skräddat i samarbete med den italienska ullproducenten Loro Piana). KA 

Priser och mer priser

Amerikanska CFDA har annonserat vilka som är de nominerade till branschens årliga och mycket prestigefulla gala som äger rum i New York den 7 juni. Nominerade till priset för årets bästa herrdesign är Tom Ford, Michael Bastian och Rag & Bone. Prisas som årets dammodedesigner kan Donna Karan, Marc Jacobs eller Alexander Wang medan Marc Jacobs, Proenza Schouler’s Jack McCollough och Lazaro Hernandez samt Alexis Bittar tampas om priset som årets accessoardesigner. Dessutom ska en rad andra priser delas ut bland annat Geoffrey Beene Lifetime Achivement Award till 
Michael Kors, ett designpris till Christopher Bailey för Burberry
 och ett postumt pris till Alexander McQueen vars modegärningen ska hyllas lite extra under kvällen.
Klart är också att ordförande Dianne von Furstenberg sitter kvar vid rodret i CFDA till 31 december 2012 sedan hon omvalts för tredje gången.PHErro uppmärksammat

Modemässan (capsule) i New York och tidningen Surface har tilldelat New York-baserade Erro utmärkelsen "Surface Discovery Award" vilket innebär att Erro hyllas lite extra i tidningens september-upplaga. Det är inte första gången som svenska Anna Larsons design uppmärksammas, i höstas gjorde Habit en intervju med henne. Läs den nedanför bilden! PH
Ny på New Yorks modescen

Anna Larson lämnade Sverige för New York. Tre år senare har hon startat sitt eget varumärke, blivit omskriven av Style.com och visat första kollektionen på New Yorks modevecka.

Du började med ekonomistudier och landade som designer. Berätta om din resa.
– Efter en kandidatutbildning i ekonomi längtade jag efter att använda min kreativa sida. Jag bestämde mig för att flytta till New York och studera modedesign på Parsons. Därefter följde praktik på Giuseppe Zanotti i New York.
Hur kom ditt eget varumärke till?
– Jag startade showroomet All that she wants, som bland annat representerade designer som Diana Orving, J Dauphin och Julian Red på den amerikanska marknaden. Det här var en väldigt lärorik period och jag fick se många sidor av modeindustrin. Jag blev inspirerad och efter ett år, i december 2008, kände jag mig redo för att starta Erro.

Hur beskriver du Erro stilmässigt?

– Erro är svart och rockigt men samtidigt feminint. Fokus ligger på detaljarbete och en finkänslighet för strukturer och kvalitet. Kollektionen är lättburen och skapad för att kunna bäras i lager.

Hur påverkar ditt svenska ursprung märkets uttryck?

– Erros estetik ligger långt från den stereotypa bilden av svenskt mode. Tanken att plaggen skall vara lättburna har kanske med mitt svenska ursprung att göra. Även fingertoppskänslan och noggrannheten för detaljer. I övrigt tycker jag att Erro är ganska osvenskt.

Vad är det bästa med att driva ett modemärke i New York?

– Det första jag vill nämna är mentaliteten. Jag känner att det finns ett stort intresse och en support för nya designer och entreprenörer. Stadens öppenhet och blandningen av stilar och karaktärer gör att jag blir mer kreativ, motiverad och vågad.  Jag har alltid varit en person som gått min egen väg och det är något som uppskattas här. Dessutom är allt så lättillgängligt. Jag producerar i New York och har tillgång till ett otroligt kontaktnät som gör mina möjligheter att bli sedd och uppmärksammad stora.

Vad är den största skillnaden mellan att driva ett modeföretag i New York jämfört med i Sverige?

– Det finns en större öppenhet gentemot nya estetiska uttryck som gör det enklare att skapa fritt och göra sin egen grej. Tillgängligheten till press och möjligheten att nå ut till en större marknad är lättare när man befinner sig i New York, men samtidigt ar konkurrensen mycket hårdare.
Du blev omskriven av Style.com redan innan första visningen.
– Det kändes helt otroligt och var inget jag hade förväntat mig. Det gav mycket positiv energi till slutförandet av kollektionen.

Hur ser de närmaste framtidsplanerna ut?

– Just nu håller jag på att designa nästa kollektion och arbetar samtidigt hårt med att marknadsföra Erro. Förra kollektionen blev ju positivt mottagen så jag har mycket motivation och inspiration.
Och om fem år om du får drömma?
-Jag hoppas att Erro har blivit så pass etablerat att jag driver företaget från Stockholm.KA


Socialt självmord

När Habit var på Pitti Uomo i Florens pratade WGSN trender ur olika synvinklar. Bland annat så avhandlades allehanda butikstrender och Volker Ketteniss från WGSN talade bland annat om den smarta, och föralldel ombytliga och nyhetstörstande,  kunderna som de gärna ska kommuniceras med via social medier som blogg, Facebook och twitter. En av alla butiker som han nämnde var herrmodebutiken Social Suicide i London som på olika sätt lockar kunder med rolig kommunikation. Till exempel får kunden hjälpa till med marknadsföringen och få en särskild rabatt i stil med ”the more you say, the less you pay”, antagligen baserat på typ länkningar.
Eller så kan rabatten kopplas till vädret så ”the hotter the day, the less you pay” . 21 grader varmt ute blir 21 procent av på en vara.
Förutom kommunikationsverktyg nämndes även återanvänding som swop-butiker, tillfälliga butiker och naturliga växter och gröna element som viktiga ingredienser inom butikstrender. Mer om dylika trender i Habits butiksnummer som kommer senare i vår.
Social Suicide ligger på 8 Garton Street.


Bild från www.socialsuicide.co.uk

Blommande skyltning

Varken Target eller Liberty of London är några noviser när det kommer till samarbetskollektioner och nu har de tu som många vet slagit sig samman. I helgen är det dags för lanseringen av de blommiga samarbetsalstren i Targets butiker och så här fint ser ett alldeles nyskyltat Liberty for Target-fönster ut.
En blomma eller fler i fönstret är onekligen ett sött skylttips när snön vägrar att smälta och SMHI hotar med mer. PH


Bild: Tokny.comSåklart poppar Target upp med sin blommiga kollektion med en tillfällig butik i New Yorks Mid Town, 1095 Sixth Avenue.

Hemma med Hope

Hope har tagit fram ett par produkter exklusivt för NK Glas, porslin och kök, som lanserades på rum:117 häromdagen. Trycket som finns på produkterna är en karta över kvarteren kring NK, och föralldel Hopes butik på Norrlandsgatan, från i mitten av 1800-talet. Tygtrycket designade Hope från början till sitt bidrag till NK Couture kollektionen i augusti förra året. Trycket förekommer även i varumärkets klädkollektion för våren och sommaren.
–Vi glädjer oss åt att ett designarbete som "Map Print" kan vara längre än de normala kort cykler som finns i modevärlden. Vi ser NK Glas, Porslin & Kök som en partner som står för hög kvalitet och bra förvaltare av vår textila design, säger Ann Ringstrand från Hope i en kommentar.
Fler samarbeten för NK:s nya egna varumärke :117 är att vänta.PH

En trojka

Det är en sparsmakad trojka, Phoebe Philo, Stella McCartney och Hannah MacGibbon. Modehuset Chloé som gemensam utgångspunkt och Phoebe Philo som liksom står i mitten, har jobbat med de andra två och som ofta sets som den i trion som drivit modet framåt. Modesagan började med den flickigt söta estetiken, som därefter vuxit till en fullfjädrad, mogen stil. Visst vi kommer att tröttna, och för all del, gå gärna vidare, men inte jag. KA 

 

Chloé 

 

Chloé

Chloé

 

Stella McCartney

 

Stella McCartney

Celine
Celine

Alexander McQueens sorti

Det blev en intim presentation av Alexander McQueens allra sista kollektion. Idag visades 15 unika ensembler i Paris. Storslaget att döma av bilden nedan. 
Inga fotografer på plats, sades det i förväg. Så blev det nu inte, här en bild från wwd/twitpic. KA 


Nedtonad Stella

Stella McCartney förstärker höstens avskalade trend. Aldrig förr har Stella-stilen varit så ren. Redan vårens kollektion var i och för sig ett under av enkelhet men inte alls som nu. För hösten skall det vara kraglösa ullkappor, v-ringade tunikor och smala ullbyxor.

I festdelen arbetar McCartney med lager av transparent organza. Transparenta material - gärna i kombination med sirliga mönster, är ett stilgrepp som flera designer återkommit till under Paris modevecka. KA

 

Bilder: Style.com

 

 

 

 

 

  


Det skräddade

Höstens bästa skräddade plagg är aldrig insmickrande. Kortare byxben, tampar och asymmetriska skärningar gör stilen komplett. KA


Givenchy


Ann Demeulemeester


Ann Demeulemeester


Ann Demeulemeester

Den där looken...

Fendi är väl sällan märket som gör säsongen men den här looken; silhuetten som kappan och kjolen ger, och frisyren… KA
Röda utropstecken

Rött fungerar som utropstecken i de mörka höstkollektionerna i Paris. KA


Givenchy


Ann Demeulemeester


Sonia Rykiel


Vivienne Westwood


Bärbara Celine

Efter vårens hyllade debutkollektion, plus två pre-kollektioner, för Celine hade Phoebe Philo ögonen på sig när höstens förslag presenterades i Paris i går. I pressen har det talats om att horder av Celine-klädda fans fanns på plats i visningspubliken. Philos välklädda damer är som sagt väl kramade och stilen har satt ett omedelbart avtryck i den breda modebilden (läs hos kedjorna). En gång är ingen gång, två gånger och det börjar bli en vana. Så är fallet hos Celine vars höst talar för att det stilrena dammodet är på väg att bli en långlivad trend. I höstas sa vi att Phoebe Philo vet vad kvinnor vill ha. Det gör hon fortfarande. Marinblått ersätter kamel som säsongens färg, kjolarna är överlag lite längre och byxorna kortare. Smidigt skinn används i hela plagg eller som detalj, till exempel i lågt sittande utanpåfickor på kappklänningen i marinblå ull. Bäst är de generöst tillskurna ytterplaggen. Det här handlar inte om särskilt komplicerad modemagi men det är bra, bärbart och snyggt. KA

Bilder: Style.com

 

 

 

 

 

 

 

 


Svårkopierade Balenciaga

Ingenting är enkelt i Nicolas Ghesquières värld. Han hoppar allt vad den sparsmakade trenden heter och fortsätter sin resa i de tekniska materialens, kollagens och asymmetriska skärningarnas värld. För att inte tala om skorna som är en utmaning i eklektisk stilkonst. Inte ens den monokromt beige färgskalan tar han till sig, även om svart, vitt och grått ingår i delar av höstgarderoben. Istället går Ghesquière loss med isblått, turkost och apelsin, toppat med silver.

Allt i kollektionen är inte vad man kan kalla för bärbart men framförallt är det materialen och konstruktionerna som gör att Balenciaga-plaggen med all sannolikhet klarar sig från kopiering i höst. KA

Dries kavajer

Dries Van Notens höstbästa - framförallt handlar det om kavajerna och kapporna, de är utsökt "hopnypta", markerar partiet strax ovan midjan och bildar den perfektaste silhuett i kombination med vidare nederdelar. KA

Rue du Mail!

Martine Sitbons Rue du Mail visades häromdagen under den pågående modeveckan i Paris och någonstans känns det som, rätta mig om jag har fel, att märket inte uppmärksammas på samma sätt som många andra även om det faktiskt förtjänar det. Nu kanske inte denna säsong var någon storfavorit men många gånger får Martine Sitbon till det med fina klänningar och klassiker, som trenchcoaten, som hon uppdaterat med fina detaljer, som en knapp här och ett veck där. På 1990-talet var ju liksom Martine Sitbon med hela tiden... Hela alltet andas alltid elegans utan att skrika för högt.
Här är några bilder från onsdagens visning i Paris.PH


Bilder: Style.comWeekdays moderna vintage

Just landat på redaktionen efter en pressvisning av Weekday Vintage hos Evahelena pr. Det som är spännande med det här projekt är att Weekday använder sig av vintage-plagg i sina butiker för att blicka framåt och spetsa till looksen från företagets egna varumärken. Allt för ofta nyttjas second hand i ett nostalgiskt syfte, av naturliga skäl, plaggen är ju gamla. Men man kan också använda dem i en modern kontext och uttrycket blir ett helt annat. Nedan följer bild från Weekday Vintage, samt två avfotograferade bilder från Habit 2003 där second hand-plagg fått illustrera en kommande säsong, långt innan de faktiska plaggen fanns att tillgå. KA 

Inför Paris modevecka

Imorgon inleds Paris modevecka. Det börjar som alltid småskaligt för att på onsdag dra igång på allvar med visningsnamn som Anne Valérie Hash, Dries Van Noten och Gareth Pugh. 
Frågan är hur det blir med Alexander McQueen. Den 18 februari bekräftade lyxkonglomeratet PPR att Alexander McQueens kollektion kommer att presenteras under Paris modevecka, och att teamet bakom arbetar vidare med varumärket. Var och när visningen äger rum framgår dock inte och McQueen finns inte heller med på Paris officiella visningsschema...
Till veckans höjdpunkter hör bland annat Celines visning på söndag klockan ett. Ska Phoebe Philo lyckas hålla kvar vårens enorma hype? KA
  
En sober Phoebe Philo efter vårens Celine-visning.

Även den svenska designerduon David&Martin gästar veckan. Smyckeskonstnärerna medverkar i en utställning på Colette, som är en del av lanseringen av boken "Fashion Jewellery Catwalk and Couture". I boken intervjuas bland annat David&Martin bredvid varumärken som Louis Vuitton, Alexander McQueen och Comme des Garcons. 
Smycket "Fauna Futura" av David&Martin visas på Colette i Paris, från och med idag. Priset? 25 000 euro.  

RSS 2.0