Jul enligt Kate Moss

Japan och Kina har inspirerat Kate Moss till julens kollektion för Topshop. Urringat, transparent och kortkort må varit någa av Kates ledord i designprocessen.
Underklädesdelen utökas med sovkläder säsongen till ära. Passande nog har Kate gått ut i pressen med att hon mer än gärna går ut i sin pyjamas.
"I do like a pyjama. I wore a pair out as eveningwear in New York once...) KA
Korta modefilmernas tidModefilmerna står som spön i backen just nu (vanlig reklam-nej konstnärlig film-ja) och nu slänger även finska designern Paola Ivana Suhonen in ett bidrag, fyra minuter långa Tiger Tights Army. Filmen har valts ut att visas vid den sjätte upplagan av Big Apple Film Festival i New York som äger rum mellan den 3 till 7 november. Filmens huvudroll spelas av Justin Tranter som till vardags är sångare i Semi Precious Weapon's. Kortfilmen, som beskrivs som en experimentell modemusikal, handlar om en förgrundsfigur för en åttiotalsrörelse som försvann mysteriöst under en shoppingtur och vars signum, ett par tigertajts, var det enda som blev klar. PH


Bilder: Paola Ivana Suhonen Tiger Tights Army

Tvätta mindre

I samband med höstens utställning ”Tvättstugan” på Nordiska museet i Stockholm ska kostymören och designern Camilla Thulin lära oss att ta hand om vår garderob bättre. Onsdagen den 18 november tipsar Thulin om hur vi kan vårda och laga våra kläder och ett av råden lyder: tvätta mindre!

Utställningen som pågår mellan den 6 november och 7 mars handlar om tvättstugans tillblivelse, som från början var en svensk företeelse, vardagskonflikter och miljöaspekten av att tvätta. KA 

 

Bild: Nordiska Museet 


Fords efterlängtade dam

Det har länge tisslats om att den forne Gucci-designernTom Ford, numera herrdesigner i eget namn samt filmregissör, åter ska ge sig i kast med dammode. Och visst, i veckan bekräftades ryktena i WWD. Fords strävsamme affärspartner Domenico De Sole ombesörjer än en gång för ekonomin. Och om finanserna tillåter kan det bli damkläder a là Ford redan till nästa höst.
En som säkert längtar är franska Vogues Carine Roitfeld som bar Toms design för Yves Saint Laurent från höstkollektionen 2003 under såväl New Yorks som Londons senaste modevecka. KA


Musan Carine Roitfeld i Tom Fords kjol för Yves Saint Laurent.

Stella McCartneys barnlek

I början av sommaren annonserades att trebarnsmamman Stella McCartney designar barnkläder för Gap. Sött så det förslår, med viss inspiration från McCartneys huvudlinje men barnanpassat så klart. Stella försäkrar att den organiska bomullen, kashmiren och ullen som används är absolut klifri. KA 


Några av plaggen är miniversioner från McCartneys damkollektion. Leopardklänningen till vänster i bild till exempel.
Bild: wwd


Festliga Jewels of India

Indiska firade lanseringen av sin fjärde Jewels of India-kollektion med att bjuda in pressen till ett klassiskt afternoon tea-party på Östermalm i Stockholm. Sju festplagg, en sjal samt en väska har tagits fram av den indiska designern Preeti S Kapoor. Kollektionen utmärks av bjärta färgkontraster, en mängd broderier och sammet som ett återkommande material. Den här gången har även inredning lagts till i sortimentet med två broderade kuddar. KA

 


 

 


Magos klänningar och skisser

Kostymskaparen Max Goldstein alias ”Mago” hyllas på Judiska Museet i Stockholm. Hans fantasirika och glittriga kostymer för teater, revy och film visas nu upp för publik. Det blev omkring 125 teateruppsättningar genom åren, en mängd filmer, av dem 12 tillsammans med Ingmar Bergman. Mago arbetade också utomlands och 1978 skapade han Marlene Dietrich kostym till Just a Gigolo, de två blev sedermera goda vänner. Max Goldstein föddes i Berlin 1925. Fadern var av judisk börd och 1939 emigrerade familjen till Sverige. KA Mago – den svenska scenens elegant pågår mellan den 1 november 2009 till den 15 september 2010.

Giles Deacon gästar Pitti W

Brittiska Giles Deacon väntas bli nästa gästdesigner på Pitti W i Florens. Än så länge pågår förhandlingarna men Pitti W säger sig vara intresserade av en yngre designer. Dammodemässan Pitti W, femte upplagan, äger rum samtidigt som Pitti Uomo mellan den 12 till 15 januari 2010. Tidigare har Diane von Furstenberg, Giambattista Valli och Proenza Schouler varit gästdesigner på Pitti W.PH


Bild: Style.com
Giles Deacon visade nyligen på modeveckan i Paris.

En gäst i byn

Kärt barn har många namn brukar det heta och med Ann-Sofie Backs butiksöppning i Stockholm i dagarna så har ännu ett lagts till, nämligen gisslanbutik. Det handlar naturligtvis om den tillfälliga butiken som inte längre är en främmande fågel i butiksfloran. Gerillabutik och pop up-butik är andra kända namn på fenomenet som vi vid det här laget känner, och gillar, sedan länge. Poppar upp gör butikerna dock under längre eller kortare tid, på mer eller mindre obskyr adress och med till synes helt olika intentioner. En del verkar se det endast som ett gyllene tillfälle att kränga gamla grejer, som för att mystifiera något vi annars rätt och slätt skulle kalla outlet.
För andra verkar det handla om smart marknadsföring och ett sätt att klä upp, eller för den delen ned, sitt varumärke. För nämna några har den seanste tiden alla från Target,Top Shop, bohemlyxiga Merci, Colette, Permanent Vacation och Comme des Garçons poppat upp. Om hela fenomenet är bra eller dåligt kan diskuteras, på plussidan tycks vår törst efter originalitet, exklusivitet och hajp ju vara tillräckligt för att vi ska springa benen av oss till en tillfällig adress som helst ska vara enkel, lite svårtillgänlig och mystisk. Minus är att det inte går att bli stamkund. Vad kommer härnäst? Och har någon poppat upp med en butik på nätet ännu?PH


Bild: Sportswear International
Glada blev vi när vi såg att färg- och mönstermästarna Eley Kishimoto poppar upp i London fram till i januari 2010 på adress nära Carnaby Street.Sett på stan!

Pressveckan fortsätter och Habit inledde onsdagen med ett besök hos The Grocery. KA

The Furies är ett helt nytt varumärke med skräddade damplagg i jersey. Det är den danska designern Rikke Korff som ligger bakom The Furies, jeanskvinnan som bland annat skapade Levi´s Red och Levi´s Engineered Jeans.


The Grocerys Stina Barkow visar upp ett för den svenska marknaden nytt väskmärke, Qwstion från Schweiz. Väskan på bilden kallas för en tredagarsväska och rymmer precis vad som behövs för en weekend-tripp. Väskorna har en mängd praktiska detaljer, bland annat en tygförstärkning av neopren vid dragkedjan som gör väskan lätt att dra igen.


Mindre sportryggsäck från Qwstion med läderförstärkning.


Star pr:
Försäljningsraketen Bik Bok (läs mer om försäljningsutvecklingen på habit.se) hade en hel stylingvägg hos Star pr. Midjekorta kavajer och jeans med "pojkvänspassform" var några av kollektionens bästa plagg.


Tretornskor i poplin.


Babyrosa och aprikosa accenter på gympasko.


Tretorns praktiska barnskor i Gore Tex.


Jung Showroom:
Kanske vårens bästa bikerboots? från Tiger.


Peak är så mycket mer än funktionsdugliga sportplagg nu för tiden. I linjen Black Casual, som kommer ut i butik till våren, blandas mode med funktion. Fina italienska textilier och japansk denim mixas till exempel med Gore Tex. Klänningen är gjord i en sidenblandning som inte skrynklar.


Adidas By Stella McCartney, i vår utökas linjen med en kollektion för cyklister.

Nu är det pressvecka!

Det är pressvecka i Stockholm. Presskontoren håller öppethus för journalister och stylister som får närstudera vårens kollektioner. Här kommer ett axplock med bilder från gårdagens nedslag. KA

RMPR:
Fina materialkontraster hos Nikolaj d´Étoiles.

Rossana Mariano i klänning från det sprillans nya varumärket Greta som för våren bland annat säljs hos Skindeep i Stockholm.


Produkter från Fashionisland.se. En relativt ny webbshopp för män, som också kan få tips från stylisten Oscar Arrsjö på sidan.


Patriksson Communication:
Accessoarer med dragkedjor i fokus från Whyred.


Stilleben med accessoarer från By Malene Birger.


Minimarkets enklare underlinje Mini for Many finns tillgängligt för konsument redan i höst.Red and Square Fashion PR:
Corinna Allmendinger/Dabrowski i klänning från Noir & blanc

Vad är en kofta?

Tre doktorander från Textilhögskolan i Borås, Karin Landahl, Ulrik Larsen och Rickard Lindqvist bjuder in till vernissage i Stockholm den 22:e oktober. Utgångspunkten för tre olika researchprojekt presenteras. Relationen mellan material och form diskuteras bland annat. KA

Utställningen ”What is actually a cardigan” pågår mellan den 22 och 24 oktober på Kammakargatan 52 i Stockholm.


Vårpepp

Det är en byxlös tid vi lever i. Prada föreslår troskorta shorts för våren och plötsligt känns Lady Gagas byxlösa look inte särskilt långt borta.
När man ser den kommande vårens strumpor från Falke är det nästan bud på att lämna kjolen hemma. KA


Alexander McQueens modemagi

Gårdagskvällens stora modehändelse var förstås Alexander McQueens vårvisning i Paris. Kollektionen "Plato´s Atlantis" var en slags framtidsvision, en kommentar till klimatförändringar och jordens stigande havsnivåer.
Budskapet är tydligt när McQueen skickar ut modeller med hornlika hårskapelser i sagolika klänningar med digitaltryck av reptilmönster, som på håll skulle kunna ha varit en illustration av kroppen i genomskärning. Havet inspirerar till dramatiska uttryck, de reptilpräglade klumpfotplatåerna, de fiskfjällsskimrande ytorna och så färgerna, turkos och bärnsten, sjögräsgrönt och klargult. Silhuetterna är lätt äggformade med rundade kjolar och ärmpartier med uppbyggda axlar. Formerna går från att vara skulpturalt stela till mjukt vippiga och nästan flytande. Blankt siden skimrar ikapp med ett oregelbundet quiltat guldmaterial.
McQueen lyckas till och med få med det klassiskt skräddade. Här omstöpt och nydanade med oväntat utskurna partier i kavajer. Efterhand blir kollektionen allt mörkare med skinn och kontrasterande materialinfällningar i plaggen. Men Plato´s Atlantis avslutas lätt, som ett virrvarr i organza.
Bland detaljerna märks råa repade kanter, stenapplikationer och genombrutna spetsmönster. KA
Bilder: Style.comSpretig Yves Saint Laurent

Stefano Pilati för Yves Saint Laurent är en av Paris mesta stilmästare. Men dessvärre gäller inte epitetet för vårsäsongen.


Romatisk långkjol med jordgubbstryck.


Skinnplaggen är en mindre lyckad fortsättning på höstens kollektion.


Pilati kan det där med smokingjacka.

Bilder: Style.com

Stella McCartneys volanglek

Stella McCartney bjöd på en ultrafeminin kollektion under gårdagen i Paris. Blusar och kavajer med volangkanter och lätt omlottskurna byxor, väldigt lika Acnes formerbyxa, blev till en sådan där vardagselegant look som man bara kan drömma om att få till. 
Visningen börjar med pärlvitt och nougat, tar ett kort avstamp i den milda Edward Hopper-paletten, som Dries Van Noten gjort till sin under hösten, för att avsluta i en skarp färgkavalkad. Materialen är eleganta med tunt siden, kraftig shantung och genombruten spets som absolut viktigast.
Den inledande, försiktiga volangleken övergår snart till en fullkomlig orgie av volanger i blombladslika klänningar och överdelar. Mönsterbilden består av ett okonstlat stänkmönster.
Och så ett omdöme: Det enkla är här det bästa. De skräddade, men avslappnade byxorna, kavajerna utan slag alternativt med en vertikal volangkant och kombinationen a-linjeformad jeanskjol till silkesblus och 70-talssandalett. KA
Bilder: Style.com
Damigare Phoebe Philo för Celine

Den forne Chloédesignern Phoebe Philo vet vad flickor vill ha. Efter fyra års frånvaro är Phoebe tillbaka hos Celine (hon har dock hunnit göre en resortkollektion för det franska modehuset) och levererar vad hon själv kallar för ”contemporary minimalism”. Det flickiga från Chloétiden finns kvar men det samlade intrycket är ändå damigare.
Modeller med bakåtstruket hår och renskrubbad hy understryker det enkla och tillsammans med den basiga färgskalan med beige, kamel och vitt som viktiga komponenter ligger uttrycket ”tillbaka till naturen” nära tillhands.
Kollektionen är fylld av okonstlade plagg, som den lätt a-linjeformade kjolen, skjortklänningen a là trench coat, den vida långbyxan med högt placerad midja och t-shirts i mjukaste skinn. Det praktiska blir luxuöst i Phoebes händer. Som den uppdaterade arméjackan med trekvartsärm som här har en lätt skimrande yta. Kombinationen militärjacka, kort kjol och platåsandalett är på något sätt väldigt typiskt Philo.
Slinkig satäng och smidigt läder ger fina kontraster åt flera ensembler. Festserien innehåller klänningar och blusar med mer komplicerade, snedskurna konstruktioner.

Celine-kollektionen måste vara en av Paris modeveckas mest efterlängtade. Väntan kan tyckas lång men väl värd. KA
Bilder: style.com

 

 

 

 

 

 


Mönstergill Dries

Mönstrens mästare Dries Van Noten presenterade en färg- och mönstermättad kollektion i Paris. Efter förra vårens grafiska uttryck och innevarande säsongs fokus på tyger och nydanande färgkombinationer är Dries tillbaka i sitt ursprung. Dries säger sig bland annat ha inspirerats av Calcutta vid framtagandet av kollektionen, den brännheta färgskalan skvallrar därom. KA
Lohans Ungaro

Hollywoodstjärnan Lindsay Lohans debut som ”kreativ rådgivare” hos Emanuel Ungaro visades på söndagen upp för storpublik under Paris modevecka. Även Ungaros chefsdesignerpost är sprillans ny och det sägs att den spanska designern Estrella Archs knappt hade en månad på sig att färdigställa kollektionen. Det märks. Kanske en smula oförtjänt med tanke på tidspressen men vi kan väl hoppas att det här bottennappet sätter punkt för kändisars modelekar framöver. KA
Riccardo Tisci fortsätter att imponera

Vi har börjat bli vana vid att Givenchys chefsdesigner Riccardo Tisci levererar små mästerverk till kollektioner säsong efter säsong. Vårens plagg är inget undantag. Modet är grafiskt, både i mönster och i silhuett. Det randiga kompletteras med ett mer vildsint arabiskt scarfmönster som är tryckt på allt från blusar och kavajer till skor och väskor.
Haremsbyxan i Riccardo Tiscis tappning är sofistikerad och midjan placerad aningens högre än vad som är brukligt. De poängterade axlarna understryker det grafiska men kontrasterar också de mjukt draperade, gudinneklänningarna. Volanger används som detalj för att lätta upp några av de kantigt skurna plaggen eller för en superromantisk känsla i hela klänningar och korta, vippiga kjolar. KA
Bilder i urval från Style.com:


Med inspiration från Dalí

Sturegallerian i Stockholm och Eurocard har bjudit in fem kreatörer att fritt formge skyltfönster i gallerian utifrån uppdragsbeskrivningen What Would Dalí Do? En av de deltagande kreatörerna är modedesigner Carin Wester som arbetat utifrån sin höstkollektion "The early birds" när hon skapat bidraget ”Hardcore Dali”
, en klassisk motorcyclejacka där hårdrocksemblemen är utbytta till typiska Salvador Dalí-verk. Förutom Carin Wester deltar även Carolina Gynning, Patrik Arve, designkollektivet Form Us With Love och fotografen Simon Cederqvist i den lilla tävlingen och installationerna kommer finnas att beskåda i Sturegallerian under tio dagar. Därefter utser en jury med bland andra konstnären Marcel Strüwer en vinnare, och ett pris delas ut på Moderna Museet den 11 oktober. Just nu pågår utställningen ”Dalí Dalí med Francesco Vezzoli” på Moderna Museet i Stockholm där Eurocard är huvudsponsor.PHCarin Wester med sitt bidrag


Detalj på Carin Westers jacka

Fotograf Simon Cederqvists fönster

McQueen i realtid

Alexander McQueen gör en Burberry och livesänder sin visning som äger rum på tisdag, 6 oktober, i Paris. Via sin hemsida, www.alexandermcqueen.com kan alla vi som inte sitter bänkade i Paris ta del av mode på hög nivå direkt. Visningen sker i samarbete med modesajten Showstudio som drivs av superfotografen Nick Knight som ju tidigare gjort finfina samarbeten med designern. Den som vill ta del av designerns yrkes- men även privatliv gör det bäst på twitter.com/mcqueenworld PH

Premiär för +J

Idag, torsdag, öppnar japanska modekedjan Uniqlo ett nytt flaggskepp på Rue Scribe i Paris operadistrikt och samtidigt släpps det högst emotsedda och omskrivna samarbetet med personen Jil Sanders nya koncept för kedjan, etiketten +J. Linjen blir tillgänglig i 90 av kedjans butiker runt om i världen. +J är designern Jil Sanders comeback i modevärlden och sammanfaller fint med japanska Uniqlos etablering som uppenbarligen ska gå med tokfart.
Uniqlo öppnade första butiken i Paris 2007 men nya butiken, som ritats av japanska stjärnarkitekten Masamichi Katayama, beskrivs som kedjans nya flaggskepp och som startskottet på en stor europeisk etablering. Stockholm nästa kanske? PH


Nya +J av Jil Sander för Uniqlo.RSS 2.0