Det börjar bli dags att ge tillbaka

Lennart Björk, ordförande i Gant talar just nu om sitt engagemang i Hand in hand.
- I vår bransch har vi länge tjänat pengar på industrialiseringsförändringen som började med textilfabrikernas uppstart i Indien. Det kanske börjar bli dags att ge lite tillbaka, säger han och uppmanar modebranschen att bidra till den ideella föreningen Hand in hand. Föreningen har som huvudsakligt syfte att stödja utvecklings- och hjälparbete i den sydindiska delstaten Tamil Nadu.

Distributionen är allt

- Det tar inte lång tid att bygga varumärken, som många skandinaviska varumärken menar, det handlar om att vara smart från början och bygga en bra distribution, anser Niels Mikkelsen, vd för IC Companys.
Vi är alldeles för traditionsbundna i våra säsonger också, anser Niels Mikkelsen. Det handlar om att mäta och kontrollera när produkterna säljer i stället för att skicka ut dem för tidigt och binda pengarna. En vit kostym ska inte ut i butikerna i slutet på januari, säger han. IC Companys har också en affärsmodell där man bygger kollektioner månadsvis istället för säsong. MS

Modebranschen behöver också vitaminer

Därför har vi nu paus för kaffe och frukt i Vinterträdgården. MH

"Vi kastar bort pengar!"

"Varför rear vi i januari och juni?" Den frågan ställer Roger Tjernberg, vd för Oscar Jacobsson. Han menar att de senaste åren har vintern kommit först i februari och värmen i augusti och då har vi reat ut alla varor. Roger Tjernberg säger att vi kastar bort pengar som vi behöver för att utveckla våra butiker. Frågan är om branschen vågar skjuta på rean och riskera ett överfullt lager när säsongen är slut och de nya varorna har kommit. MH

Vart tog den personliga butiken vägen?

Roger Tjernberg menar att varumärkena blir allt mer pressade. Samarbetsavtal, returrätter, egna varumärken i butiker sätter press. Återförsäljarna möter högre hyror, prispress och en avog inställning från banker,
Hur ska de unga nya spännande varumärkena hitta butiker som vågar ta in deras märke? Sammantaget undrar Roger Tjernberg vart de personliga butikerna som tolkar varumärkena på sitt sätt kommer att ta vägen? Kommer de att finnas?
Han undrar också varför vi rear bort plaggen i januari och juni. Det krävs ett paradigmskifte när alla i branschen måste diskutera hur vi ska göra affärer på ett nytt sätt för att skapa spänning i handeln. Vi har för tråkiga butiker! MS

Stadium ska aktivera folkhemmet

"Vi ska aktivera folkhemmet, inspirera till rörelse och skapa en produkt som gör det möjligt. När vi lyckas med det, då är vi Stadium" sa Gustaf Öhrn, vd för Stadium.

Gustaf Öhrn avslutade med att uppmana till att ha kul på jobbet.
- Har man kul blir man engagerad och engagemang skapar framgång, sade han. MH

För mycket pengar är inte bra

Gustaf Öhrn, vd för Stadium talar just nu om entreprenörskap och företagskultur. Tänk om alla småföretag i Sverige fick möjlighet att lyssna på honom. Han konstaterar att det är viktigt att ha en stark företagskultur och att företaget är besjälat av det. Det gäller ju även butiker. Han pratar om entreprenörskap också och säger att en entreprenör är besjälad, orädd och handlingskraftig. Den som vill bygga ett bra bolag kan göra det och tjäna pengar. Den som är besjälad av att tjäna pengar kommer inte att lyckas,
Gustaf Öhrn menar också att det inte är bra för nystartade företag att ha för mycket pengar för det attraherar fel personer och företaget får fel fokus. MS

Greger dissar kedjorna

"Kedjorna som säger att de gör streetwear, de gör inte streetwear - de gör t-shirts med tryck." sade Greger Hagelin, vd för Wesc när han talade om bakgrund, trovärdighet och engagemang som byggstenar till ett bra varumärke. Med sin bakgrund inom skateboardkulturen i Kalifornien på 1980-talet, som senare blivit världens största subkultur betonade han vikten av att ha rätt bakgrund. Bakgrunden och intresset för kulturen skapar en trovärdighet och engagemang för att bygga ett varumärke med framgång. Med humor, inlevelse och ett språk som används inom skateboardkulturen lockade Greger Hagelin fram många skratt bland åhörarna. MH

Modebranschen bra på relationer

Thomas Gad, vd för Brandflight, fick lyssnarna på helspänn när han pratade om varumärken. Ett långt föredrag som kan sammanfattas i följande punkter:
var ett relationsvarumärke, se alla relationer - se dig om 360 grader, var ett fyrdimensionellt varumärke och ha en värdegrund, ett mål, en mening med företaget. Skapa ett värde och var ett "grönt" varumärke med etiska dimensioner,
Oj, ett otroligt spännande föredrag som i snabbsammanfattningen ser knastertorrt ut. Tro mig, det var det inte. MS

Modehjulet snurrar för fort!

Fredrik Blank talade engagerat om framtidens mode och mitt i sitt föredrag talade han om nutids designen som han tycker är stereotyp och likriktad. Att köpa två för en är döden, sa han.
Trender skapas för att vi ska sälja mer, Vi har tidsbrist och ingen vågar chansa.
Modemärken måste våga stå för något. De ska vara designdrivna och ha ärliga produkter. MS

Liten nyhet om J.Lindebergs strategi

J.Lindeberg kommer att göra prisstegen större med fler billiga produkter men också betydligt dyrare. Det var ett litet  avslöjande från Stefan Engström som också sa:
Man tror att det tar fem år att bygga ett bolag, men det tar tio år. MS

Skomakarna har extrem högkonjunktur

Stefan Engström, vd för J.Lindeberg berättade att just nu är varumärket J.Lindeberg större än affären. Men det ska vi rätta till, sa han. Stefan har engagerat sig i överkonsumtionen och konstaterade att vi slänger bort saker motsvarande vår egen kroppsvikt varje vecka.
"I andra branscher gör de en b ä t t r e produkt varje år, modebranschen gör bara en ny produkt varje år."
Han sa också att vi måste börja imitera naturens kretslopp och börja producera kvalitetsprodukter som håller längre och som tål att lagas. I J.Lindebergbutiken kan man köpa en skräddarsydd kostym för 10-12 000 kronor.
- Men den går också att laga och håller länge!
Se bara på skomakarna i New York, de har högkonjunktur nu i lågkonjunkturen när mäklarna låter laga sina dyra skor i stället för att köpa nya.
Framtidens lyx är kvalitet menar Stefan Engström. MS

Pausstämningen är på topp

Kaffe, kaka, och ett härligt sorl av minglande modebranschfolk. Det är vad som genomsyrar Vinterträdgården just nu. Stämningen tycks vara på topp bland besökarna under Modebranschens dag.

Efter pausen ser vi fram emot ett föredrag av Stefan Engström, vd för J.Lindeberg om framtidens sortiment. MH

Sälj med engagemang

Lennart Skogh, vd för SAND Sverige, pratar just nu initierat om engagemang. Han har mycket bra att säga, och nu lyfter jag fram en bra sak: Inte konstigt att att jobba i butik är ett genomgångsyrke, de får ju inte göra något! De får inte använda sin kreativitet, allt är redan uppstyrt. Skyltningen, kampanjerna, inredningen. Där ska de stå bakom disken och vänta.
Då kan de ju få ringa kunden och tala om att det nya plagget har kommit in!
Han pratar också om att det aldrig har skrivits så mycket avtal med återförsäljare som nu. Mer papper. MS

Affärer är struktur och dans

Lars-Johan Åge, ekonomie doktor vid Handelshögskolan, pratade om hur vi faktiskt gör affärer med varandra. I all korthet gäller det att baxa affärerna i hamn. Men, det gäller att förstå de fyra principer som affärsprocessen vilar på.
Det låter som ett tråkigt ämne, men det var ett väldigt underhållande och intressant föredrag där föreläsaren själv lyste i orange t-shirt och blå byxor och ett engagemang som spred glöd över scenen.
Några guldkorn: " Ryms affären i ett excel-ark som kan vägas och mätas - då har vi missat något.
Eller: Syns det att jag bryr mig om kunden bara för att jag ska få en bonus - då tappar jag kundens förtroende. MS

Live från Modebranschens dag

Modebranschens dag har inletts. Habit bloggar direkt från Vinterträdgården på Grand Hotel. Först ut var vår chefredaktör Maya Saksi som redogjorde för modeåret 2008. Det visade sig att det gick bättre än de flesta tror. MH

Hörlurar med modeanknytning

"Fashion Headphones" är ett examensarbete från Konstfack av Maria von Euler. Von Euler har använt sig av modets metoder som applicerats på en teknisk produkt. 
– För att jobba utifrån modevärldens ryggrad sökte jag inspiration hos de tre viktigaste designerna i vår tid - Elsa Schiaparelli, Gabrielle "Coco" Chanel och Rei Kawakubo.
Resultatet är tre hörlurar:
Den Chanel-influerade "Collar" för tankarna till en vit skjortkrage medan "DJ Elsa" är asymmetrisk och den ena luren är förstorad och täckt av en textil plissering.  
Hörluren som inspirerats av Rei Kawakubos antimode knyts runt huvudet och de mjukt täckta högtalarelementen ligger omslutna av bandets naturliga knytning. 
"Wabi Sabi"-luren finns till försäljning. Teknisk specifikation och pris vid förfrågan: [email protected]
KA


"Collar"


"DJ Elsa"


Wabi Sabi"

Alter Mode

I morgon torsdag är det vernissage för konstmodeprojektet "Alter Mode - A world in between: fashion beyond clothes". Konstnärerna Andrea Ayala Closa och Bogomir Doringer vill omdefiniera mode som begrepp. Ayala Closa ställer ut på Galleri Jonas Kleerup samtidigt som Doringer visar sina verk på Weld. På Arkitekturmuseet kommer ett tredje rum byggas upp. Här kommer besökaren kunna se vad som händer på både Weld och Galleri Jonas Kleerup i realtid. Dessutom hålls här föreläsningar under utställningsperioden. 
Utställningen är ett examensarbete av Tomas Rajnai, avgångselev vid curatorutbildningen (ICME) vid Stockholms universitet. KA

Vernissaget äger rum torsdag 21 maj, klockan 17-22 på Weld och Galleri Jonas Kleerup i Stockholm. Utställningen pågår till den 31 maj.   

RSS 2.0