Noko Jeans slår tillbaka

Varuhusledningen på Pub satte stopp för försäljningen av Noko Jeans innan den ens hann börja men nu öppnar trion istället Noko Jeans Museum på Södermalm i Stockholm, mitt i julhandeln på lördag den 19 december. Noko Jeans Museum öppnar på Vartoftagatan 47, runt hörnet från gallerian Skrapan på Södermalm i Stockholm och är en trevåningshistoria komplett med museum, där den fantastiska historien bakom jeansens tillblivelse och företagets historia berättas, samt butik. På andra våningen finns showroom och på tredje våning ligger en bar.
Noko Jeans Museum har öppet tisdag till lördag fram till början av februari. Men öppet kan det vara även vid andra tillfällen så för bästa information om öppettider besök http://nokojeans.com/museum/ PH

Mode för de vilda

Så här i snöyran kan det passa med fuskpäls vilket påminner om ett samarbete som Humberto Leon och Opening Ceremony gjort med regissören Spike Jonze till filmen Till vildingarnas land baserad på barnboksklassikern med samma namn av Maurice Sendak. Häromdagen lanserades kollektionen i Opening Cremonys butik i Tokyo och Leon uppger till Womens Wear Daily att han är glad att vara i Tokyo med kollektionen för att där finns lite mer tradition och acceptans för roliga och aningen udda marknadsföringsprodukter. Förutom pälsprodukter ingår smycken av lite olika stil i kollektionen designade av smyckesdesignern du jour Pamela Love. Habit klär sig också gärna i fuskpäls och ser fram emot filmen som får premiär på en duk nära dig i slutet av januari.PH
Bilder: Opening Ceremony

Vanessa Friedman i Köpenhamn

Några röster från dagens miljökonferens “Fashion Summit” på Operan i Köpenhamn: 

En synnerligen vass Vanessa Friedman från Financial Times uppmanar modebranschen till att enas kring ett gemensamt “grönt” språk.
“ Nu har vi blivit medvetna om modeindustrins negativa påverkan på miljön, nästa steg är att hitta ett språk som konsumenten snabbt kan förstå. Biologist, ekologiskt, hållbart och CSR i all ära – men vad betyder det? Var tydlig med vad du vill ha sagt, vad du menar och framför allt fatta dig kort.”
Vanessa Friedman säger sig inte vara någon egentlig förespråkare för Twitter men tycker att man kan använda sig av Tweets för att öva sig på att bli mer koncis.


Vanessa Friedman under morgonens presskonferens


Julie Gilhart från Barneys i New York berättar hur hon för några år sedan började att skämmas under en modevisning i Paris.
“Någon berättade för mig vad ett av plaggen kostade och jag kunde inte sluta att tänka på hur många hungriga människor som skulle kunna äta sig mätta för de pengarna. Min första tanke var, jag måste bort från den här branschen. Men sen, det låter klyschigt men jag träffade Dalai Lama och insåg en ny mening och möjlighet i mitt jobb.”
Tack vare Julie Gilhart började Barneys ta fram ekologiska kollektioner, specialdesignade av namn som Stella McCartney och Phillip Lim.
“Det blev min utmaning att arbeta för ett gott samvete och samtidigt göra en god affär.”


Julie Gilhart från Barneys i New York


“Även om vi gör en traditionell product behöver vi inte agera traditionellt,” Marjorie Yang från Esquel Group, om vägen till grön skjortproduktion.
“Tidigare stod Afrika för sex procent av världshandeln. I dag är den siffran nere på mindre än två procent,” upplyser Christian Kemp-Griffin från Edun, varumärket som producerar till 100 procent i Afrika. Christian Kemp-Griffin, säger vidare att “konsumenter behöver upplysas och företagen arbeta med CSR (socialt ansvar, omtanke och varaktighet) i hela klädkedjan.”


Christian Kemp-Griffin från Edun


En 10-årig arbetsplan för NICE-projektet (Nordic Initiative Clean and Ethical) presenterades av Peder Michael Pruzan-Jörgensen. Den minskade tillgången på rent vatten, kemikalieproblematiken och kläder som avfall, är bland annat frågor som skall lyftas. God design och design som varar länge är några av de viktigaste aspekterna för ett rent framtida modesamvete.


Peder Michael Pruzan-Jörgensen


Och så har det tävltas på temat hållbart mode. Det blev den finska designern Saara Lepokorpi som fick motta prisumman 50 000 danska kronor ur kronpinsessan Marys hand. KAVinnaren Saara Lepokorpis design

Det sägs att kylan är på väg

Helly Hansen har breddat sin Warm-kollektion för vintern med en funktionsduglig huvtröja för både honom och henne. En blandning av merinoull och Lifa utlovar lite extra värme. KA
 

Margiela utan Margiela

Det har ryktats en längre tid, åtminstone över ett år, att Martin Margiela inte längre är delaktig i företaget som bär hans namn och till WWD bekräftas nu att designern lämnat Maison Martin Margiela. Diskussionerna om att Margiela själv inte längre hade något att göra med företaget fick ny kraft efter en modemässigt märklig visning under senaste modeveckan i Paris.
Många menade nog att Margiela sa hejdå, i alla fall till Maison Martin Margiela, med jubileumsvisningen under modeveckan i Paris i oktober 2008. Då firade den hemlige designern 20 år med det egna märket och visningen var en enda lång kavalkad av klassiska Margielaplagg.
Något skäl till varför Margiela dragit sig ur anges inte och någon kreativ chef har inte heller utnämnts. 2002 köpte Diesels Only the Brave en majoritet i företaget och till WWD uppger vd Giovanni Pungetti att Margiela ska fortsätta vara avantgarde och provocerande. Enligt Pungetti ska Margiela ha klurat en längre tid på att avgå och företaget ska ha funderat på att ersätta honom med belgare som Raf Simons och Haider Ackermann men så blir det nu inte.PHBilder: Style.com
Två bilder från senaste, och supersågade, visningen för vår/sommar 2010.

Habit på miljökonferens i Köpenhamn

Det är bråda dagar för miljöaktivister i Köpenhamn. I går måndags invigdes som bekant FN:s miljökonferens på Bella Center och samtidigt pågår en mängd andra sidoprojekt med miljöanknytning i byen. I morgon samlas den nordiska modebranschen till stormötet "Fashion Summit" på Operan. Hur ser en hållbar modeindustri ut och vad krävs för att vi skall ta oss dit, är frågor som kommer att dryftas. Bland talarna märks bland annat Laurent Claquin från lyxkonglomeratet PPR Group, Christian Kemp-Griffin från Edun och Financial Times Vanessa Friedman. Och så ska det tävlas på temat hållbart mode. Kollektioner från 20 designer presenteras och vinnaren får motta pris från kronpinsessan Mary. Sverige representeras av Anna Bonnevier, Ana Hernandez, MaxJenny och Karin Säby. "Fashion Summit" är en del av NICE-projektet. Huvudsyftet för Nordic Initiative Clean and Ethical (NICE) är att motivera företag i den nordiska modebrenschen att bli mer hållbar. KA

Riddare Christopher Bailey

Förra fredagen fick Burberrys kreativa chef Christopher Bailey motta en MBE, Member of the Order of the British Empire, hos drottningen på Buckingham Palace.PHPUB säger nej till Noko Jeans

Historien bakom Noko Jeans (se föregående inlägg) visade sig vara en riktigt obekväm historia. Jeansen som producerats i Nordkorea stoppades innan försäljningen ens hann börja. Närmare bestämt på varuhuset PUB i Stockholm. I fredags kväll hade Noko Jeans releasefest för den tillfälliga butiken "Noko Jeans Museum" och på lördagen skulle butiken öppnas för allmänheten, men så blev det aldrig.
Till nyhetsbyrån AP säger varuhuschefen René Stephansen: "För oss är det här inte en fråga om Noko Jeans - det handlar om en politisk fråga som PUB inte vill förknippas med.
Trion bakom varumärket försvarar inte Nordkorea som land, men ser projektet som en möjlighet att bryta Nordkoreas isolering.
PUB känns onekligen aningen ryggradslösa i frågan. KA


Jeans med en laddad historia

I dag är det premiär för Noko Jeans. Bakom varumärket finns en fantastisk historia om tre killar, Jacob Åström, Tor Rauden Källstigen och Jakob Ohlsson som blev nyfikna på Nordkorea, ett av världens mest isolerade länder. För att kunna nästla sig in i landet bestämde sig trion för att starta ett företag med ambitionen att producera i Nordkorea. Vad som skulle produceras var i första hand inte så viktigt. Men till slut föll valet på jeans.
Efter ett enormt researcharbete och nätverkande lyckades de tre entreprenörerna att få en officiell inbjudan till Nordkorea genom en textilfabrik i huvudstaden Pyongyang. Sagt och gjort, man åkte dit och efter en mängd förvecklingar och ett återbesök var det möjligt att producera byxorna, (med full kontroll på arbetsförhållandena i fabriken). Några typiska blåjeans var det dock inte tal om att ta fram. Den klassiska blåbyxan är en allt för laddad produkt i Nordkorea, så istället fick det bli svarta jeans. Jeansen kommer i två passformer, en vidare och en smal variant. Priset landar på 1 500 kronor och 1 100 par finns till försäljning på hemsidan www.nokojeans.com och på Aplace på Pub i Stockholm. KA

 


Jeans blir en kofta

MCS Marlboro Classics gör en unisexkofta till våren av återvunna jeans. Gamla jeans som trasats sönder har spunnits till ett ljusblått garn för att sedan stickas till en kofta.
Koftan landar i butik i januari och säljs i limiterad upplaga hos MCS Marlboro Classics i Stockholm och Täby Centrum. Priset hamnar på 1 999 kronor. KA


H&M och Sonia Rykiel

På lördag, den 5 december, lanseras klädkedjans första samarbete med Sonia Rykiel i butikerna, omkring 1500 butiker samt i Sonia Rykiels egna butiker, som är underkläder. På onsdagskvällen var det dags för storslagen lanseringsfest i Paris på Grand Palais och här kommer lite bilder från kalaset proppfullt med bland andra finfina skådespelerskor, modeller och en och annan designer.PH


Dotter Nathalie och mor Sonia Rykiel


Eva Herzigova


Mickey Green


Sonia Rykiel och Jean Paul Gaultier


Elodie Bouchez


Kate Bosworth


Lily Cole


Stickat i klassisk anda à la Rykiel lanseras först ill våren.

Bilder: H&M

RSS 2.0